Hum

Fred ( 1931 - 2013)

Talloze keren wist hij voor Philemon nieuwe, verrassende doorgangen te vinden naar andere werelden. Op maandag 2 april 2013 stapte hij zelf in, voor die grote reis naar… wie zal het zeggen.

Auteur Fred (ware naam Frédéric Othon Théodore Aristidès) ontving al in 1980 voor zijn werk de Grand Prix d’Angouleme, een prestigieuze onderscheiding in een land waarin de bande dessinee gewoon tot de kunsten wordt gerekend. Niet verwonderlijk, omdat het werk van Fred als geen ander de combinatie maakt van lichte humor, ongebreidelde fantasie en grafische vrijheid, gekruid met cameo’s en citaten uit kunst, cultuur en politiek. Bizarre reizen over het landschap van associatie en verwondering, maar altijd warm.

Fred, al geruime tijd in zwakke gezondheid, was er erg op gebrand om het laatste Philemon verhaal af te maken, dat begin 2013 uitkwam. In plaats van een echt einde verbindt hij ‘Le train ou vont les choses’ met eerdere verhalen, waarmee hij de cirkel sluit. Of , zoals hij zelf zegt, een perpetuum mobile. De trein naar straks* blijft altijd rijden.  

Dag Fred. Bedankt voor je mooie verhalen.* 'De trein naar straks' is de nederlandse titel van 'Le train au vont les choses', en verscheen in augustus 2014 bij Uitgeverij Hum!

Terug naar overzicht